deze cursus is reeds voorbij

SLAAP | Een functionele benadering

540.00 

Inschrijven
Docenten
Start
22 september 2023 09:00
Einde
22 september 2023 17:00
Adres
Bredabaan 940, 2930 Brasschaat   Bekijk Kaart
Prijs: inclusief lunchbuffet, versnaperingen en koffiepauzes

Hoe help je momenteel in de praktijk mensen met slaapproblemen? Mensen die moeilijk kunnen inslapen, niet goed kunnen doorslapen, vaak of te vroeg wakker worden en die reeds van alles geprobeerd hebben…

 

Iedereen slaapt al eens een nachtje minder goed en dat is niet leuk.  Maar mensen die elke nacht aan het vechten zijn, gefrustreerd in hun bed liggen, moedeloos zijn, huilen van onmacht,… dat zijn geen gemakkelijke casussen.

 

De cijfers mbt tot slaapproblemen gaan in snel stijgende lijn. In 2010 telde men 800.000 mensen die elke nacht wakker lagen.  In 2018 was dit al 2 miljoen. Wat zou het nu zijn?

Een slaapprobleem of insomnia is geen primaire aandoening, maar altijd een gevolg van een disfunctioneren van de mens als geheel. Bij de benadering van slaapproblemen schieten we dus tekort met enkel lichamelijke technieken. Meer dan ooit dienen we bij de behandeling van insomnia de mens als een geheel te bekijken, ttz fysiek, mentaal, emotioneel en gedragsmatig.

 

In deze cursus gaan we dan ook de mens als psychosomatische eenheid benaderen. We vertrekken van het idee: ’De nacht is de spiegel van de dag’.  Dit betekent dat de oplossing van slaapproblemen niet ’s nachts te zoeken is, maar des te meer overdag! Uiteindelijk ben je als therapeut veeleer begeleider dan oplosser.  Het is een coaching,  waarbij we op zoek gaan naar de oorzaak van het verstoord slaappatroon.  Daarbij leren we de patiënt vaardigheden, ademhalingsoefeningen, hartcoherentie en mindfulness.

 

Er wordt in het bijzonder stilgestaan bij negatieve denkpatronen die een goede nachtrust in de weg staan. Ook antipieker technieken komen aan bod. We helpen onze patiënt op zoek te gaan naar stilte en rust in zijn/haar hoofd en proberen het vertrouwen en geloof in een goede nachtrust te herstellen.Een belangrijk aspect in de training is tevens het adequater omgaan met stress en spanningen in het dagelijkse leven. Op die manier kan de patiënt evolueren naar meer innerlijke rust, wat een onmisbare voorwaarde is voor een verkwikkende nachtrust.

 

Praktisch komen oa. deze tools aan bod die we aan onze patiënt kunnen meegeven: vragenlijsten, een slaapdagboek, huisopdrachten, ademhalings,- en ontspanningsoefeningen.

 

Enkele topics :

 

  • De opbouw en functies van de slaap. Bioritme.
  • Oorzaken van slapeloosheid.
  • De invloed van voeding op slapen.
  • De invloed van onze gedachten. Slaapremmende en slaapbevorderende gedachten.
  • Beheersen van piekeren.
  • Omgaan met stress en spanningen. Zijn ipv Doen.
  • Invloed van emoties en onze gevoelswereld.
  • De natuurlijke buikademhaling. Ontspanning van de N.Vagus.
  • Focusademhaling uit de hartcoherentie.
  • Omgaan met gedachten en piekeren.

 

 

SLAAP | Een functionele benadering

540.00 

11 op voorraad

Categorie: Product ID: 2581

Status

Schema

Donderdag 14 december 2023 : 09.00 - 17.00

Vrijdag 15 december 2023 : 09.00 - 17.00